Over ons

Hotel Vé - waar geschiedenis en gastvrijheid samenkomen in een uniek verblijf.

Gevestigd in twee prachtige Mechelse gebouwen – een voormalige visrokerij en een oude sigarenfabriek – bieden we u graag een fascinerende mix van het industrieële verleden geblend met de warmte van een 4* - hotel. We heten u graag welkom!


DE VIS

Welkom in ‘De Vis’, het gebouw dat grenst aan de Vismarkt, ondergebracht in de voormalige visrokerij en visgroothandel van Verberckmoes. Van zodra je de hotellounge binnenstapt, word je meteen omarmd door de rijke geschiedenis van dit gebouw.

Tot 2003 werd dit gebouw gebruikt als groothandel voor vis. Deze vis werd hier gepekeld en gerookt. Je kan je vast al voorstellen hoeveel vis dit gebouw gezien heeft en welke geuren het doorstaan heeft. In 2005 begon de verbouwing om de oude visrokerij te herbestemmen tot Hotel Vé. De eerste 36 kamers en vergaderzaal 'De Vis' op de 3e verdieping waren een feit. In 2006 verwelkomden we onze eerste gasten en startte officieel het verhaal van Hotel Vé.

In de patio van de Vis, vind je een prachtig kunstwerk van de hand van Luc Verschueren, genaamd ‘De Voeten Van De Maan’ en werd bevestigd tegen de schouw waarin tientalen jaren haring werden gerookt. Het kunstwerk is een knipoog naar de Mechelaars die ook bekend staan als de maneblussers. "Het zijn de laatste manestralen die men kan gebruiken als de Mechelaars er ooit in slagen de maan per abuis te blussen".

We konden de schouw integraal bewaren door de trap erin onder te brengen. Vandaag vind je op de tweede verdieping nog steeds het vliegwiel dat de kooien met vis in de schouw kon hijsen. Ga gerust op ontdekking!




DE SIGAAR

Het tweede deel van het hotel bevindt zich in de oude sigarenfabriek van Windels, een familiebedrijf dat al sinds 1875 van generatie op generatie wordt overgedragen. August Windels stichtte dit bedrijf als één van de eerste sigarenfabrieken in ons land. Ondertussen het voormalige fabrieksgebouw omgevormd naar ‘De Sigaar’ als onderdeel van Hotel Vé. De commerciële activiteiten van Huis Windels

worden voortgezet vanop de Ijzerenleen, je kan nog steeds in hun speciaalzaak terecht voor tabak en spirits.

In 2014 breidden we Hotel Vé uit met dit historische pand, waardoor we 21 extra kamers, een tweede vergaderruimte en een moderne wellness- en fitnessruimte konden toevoegen.

Enkele van de oorspronkelijke machines, zoals de tabakskapmachine en de oude droogoven, zijn nog steeds te bewonderen en geven een knipoog naar de vroegere sigarenproductie.

De twee delen van Hotel Vé zijn via elegante brugjes met elkaar verbonden, die een vloeiende overgang bieden tussen de historische facetten van ons hotel.


DEN TOREN

Vanuit Hotel Vé heb je een adembenemend uitzicht op de iconische Sint-Romboutstoren, Als je de toren nu al hoog vindt met zijn 97 meter moet je je eens voorstellen dat de geplande bouwhoogte 167 meter (of toen 600 Mechelse voet) was. Door geldproblemen werd het oorspronkelijke plan echter nooit realiteit.

De Sint-Romboutstoren is ook het decor van een van de bekendste legendes van Mechelen: de Maneblussers.

“Volgens geschiedschrijvers gebeurde het in de nacht van 27 op 28 januari 1687. Die nacht was het volle maan en hing er lage bewolking. Een man die uit een kroeg stapte dacht dat de toren in brand stond en sloeg onmiddellijk alarm. Uit hun slaap opgeschrikte buren trokken hun vensters open en konden alleen hetzelfde vaststellen. In een mum van tijd was de hele stad in rep en roer en werd de noodklok geluid. Het stadsbestuur, de burgemeester op kop, snelde naar de plaats van het onheil en begon in ijltempo de blussingswerken te organiseren. Langs de torentrap gingen emmers water als een ketting van hand tot hand, maar nog voor de top werd bereikt, schoof de maan door de nevel en moesten de moedige Mechelaars toegeven, dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien. Het maanlicht scheen immers door de ramen van de kathedraal en de lage bewolking stond ter hoogte van de klokkenramen in de St.-Romboutstoren, waardoor de indruk ontstond dat er rook uit de toren kwam.

Hoewel ze probeerden de zaak stil te houden, konden de Mechelaars niet verhinderen dat er zelfs over de landsgrenzen hartelijk om werd gelachen.

De spotnaam maneblussers zouden de Mechelaars voor altijd bewaren."


close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x